Carl Hansen & Søn

Hos Carl Hansen & Søn produceres mange Wegner møbler.


Carl Hansen og Søn blev grundlagt i 1908 og dermed en af Danmarks ældste producenter af kvalitetsmøbler, er Carl Hansen & Søn i dag verdens største producent af møbler, designet af Hans J. Wegner.

Med solid forankring i danske snedkerhåndværkstraditioner og speciel indsigt i forarbejdning af danske træsorter var der lagt op til et tæt partnerskab mellem Carl Hansen & Søn og de møbeldesignere, der i 1940'erne skabte grundlaget for dansk designs verdensry.

Samarbejdet med Hans J. Wegner begyndte i 1949, da Carl Hansen & Søn bl.a. overtog produktionen af Wegners legendariske y-stol. Siden har det tætte partnerskab resulteret i en hel stribe af klassiske stole og lænestole.

"Vores Wegner-møbler er meget eftertragtede blandt samlere og museer i hele verden. Det er vi stolte af. Endnu mere stolte er vi over, at det efterhånden er tredje generation af tilfredse kunder, der hver dag, år efter år har glæde af vores produkter", siger den tredje generation i familievirksomheden, den nuværende ejer og administrerende direktør Knud Erik Hansen.
Carl Hansen og Søn
CH07 | CH20CH24CH25CH29CH36CH37CH44 | CH46 | CH47CH50CH51CH52CH53 | CH54 | Ch401 | CH402 | CH445 | CH002 | CH006 | CH008CH318 | CH322 | CH327 | CH413 | CH410 Peters stol | CH411 Peters bord |Full House | Straight | Straight Chair | Straight Coffee Table | Straight Curve Table |


CH445

Design: Hans J. Wegner
Model: CH445

Udførelse: Stolen, der har fået betegnelsen CH_445 / Wingchair, er en ægte Wegner. I lighed med andre af de bedste kreationer, Wegner har frembragt, står og taler denne skulpturelle lænestol for sig selv i vidt forskellige miljøer. I Wegners værk stikker CH_445 op ved sin specielt klare og harmoniske formgivning. Især ryglænets og de polstrede armlæns karakteristiske konturer vækker opsigt. Stolen formgav Hans J. Wegner i 1960. Det tidløse design – med Wegners klare og rolige linjer samt exceptionelle siddekomfort – vandt klassiker innovationsprisen på IMM Cologne 2006, hvor Wingchair præsenteredes i midten af januar.

“Det er fascinerende at bringe dette stykke fremragende design på markedet,” siger Knud Erik Hansen, administrerende direktør af den fynske møbelfabrik Carl Hansen & Søn. “Det vi havde at gå frem efter var Wegners egne tegninger og så et par af de meget få eksemplarer, der i 60erne var blevet fremstillet i hånden. Vi er meget stolte over at kunne sige, at vi er så tætte på Wegners oprindelige design, som man kan komme, inklusive blindstel i massiv bøg og håndsyede keder,” forklarer Knud Erik Hansen.

Det altafgørende er dog siddekomforten, som Knud Erik Hansen siger det: “Her har vi en stol, man vitterligt sidder i og ikke på. Den tager hånd om dig!” Hurtigt opdager man, at ryglænets karakteristiske tværsøm har en vigtig funktion – den retter ryggen og gør dermed den rette siddeposition til noget helt naturligt. Trækker man benene op eller lægger dem afslappet over et armlæn, bliver det tydeligt, at ryglænets hældning og hvælving yder optimal støtte til hovedet. Muligheden for at indtage forskellige komfortable siddepositioner har altid været kendetegnende for Wegners ergonomiske design. Det geniale ved Wegner er, hvordan hans design forener udseende og ergonomi, form og funktion i perfekt harmoni.

Tekniske data:
Polstring : Leveres med uld, micrifiber eller læder
Stel: rustfrit stål

CH445
Bookmark and Share

CH24

Design: Hans J. Wegner
Model: CH24

Udførelse: CH24 også bedre kendt som Y-stolen.

Y-stolen er designet af Hans J. Wegner i 1949 og har været i produktion hos Carl Hansen & Søn lige siden. Få et indblik i fremstillingen af dette verdenskendte designikon her.

Hans J. Wegner overlod intet til tilfældighederne, da hans Y-stol skulle sættes i produktion. Det intense samarbejde mellem snedkerne og designeren medførte, at Wegner besluttede at flytte ind hos Carl Hansens familie på Fyn.

På den måde kunne han følge alle processer på fabrikken på nærmeste hold i de sidste kritiske uger. Wegner ønskede ikke, at der skulle gås på kompromis med det endelige resultat og overså personligt alle dele af produktionen indtil lanceringen i 1950.

100 processer og tre uger senere…
Det unikke ved Y-stolen er enkelheden i fremtoningen af den danske designperle, men som med ægte kærlighed, ligger det hårde arbejde gemt under overfladen.

Formgiverne hos Carl Hansen & Søn bruger omkring tre uger på at udarbejde og sammensætte stolens 14 dele og håndflette sædet til det endelige produkt står klar. Stolen skal i alt igennem mere end 100 produktionsled, inden den står færdig.

Heraf kræver de fleste af processerne manuelt arbejde. I denne proces er det lugten af træet, følelsen af svajet i den nænsomt dampbøjede rygbøjle og synet af den endelige slibning, der alt sammen dikterer om den enkelte stol lever op til Wegners strenge krav.
Sædet bliver flettet af særligt uddannede medarbejdere, og en erfaren fletter bruger omkring en time på at fremstille det unikke sæde, der udelukkende kan udføres i hånden. Der bruges 120 meter papirgarn, og udførelsen i hånden sikrer en finere fletning, som giver den bedste siddeoplevelse.

- Y-stolen er i kraft af sit ekspressive, grafiske udseende et ikon for alt, hvad dansk design repræsenterer: det bedste håndværk, sans for detaljen og materialet, brugerorientering og lang holdbarhed. Wegner beviste med Y-stolen, at man kan skabe noget banebrydende nyt ved at studere traditionen. Kun på den måde kan man formgive noget, som rækker ud over sin egen tid, forklarer Christian Holmsted Olesen, Udstillings- og samlingschef på Designmuseum Denmark.

The Wishbone Chair
I dag er Y-stolen, eller ’The Wishbone Chair’ som den kaldes på engelsk, et internationalt eftertragtet møbel. Den leder et privilegeret liv med stamplads på nogle af verdens fineste restauranter og hoteller, som restaurant Nimb i Danmark og The National Art Center i Tokyo, Japan, og er en fast bestanddel på den kosmopolitiske møbelscene.

I Asien har stolen oplevet en massiv popularitet, og det japanske marked aftager lidt over en fjerdedel af den årlige produktion af Y-stolen. Til forskel fra skandinaverne, som foretrækker lyst træ, efterspørger japanerne de mørkere nuancer, der kommer fra valnødde- og kirsebærtræet.

Tekniske data:
Polstring : Flettet sæde af papirgarn i natur eller sort
Stel: massiv bøg , ask, eg kirsebær eller valnød.Sæbe, olie, hvidolie eller klar lak samt bøg lakeret i CHS farver.
Løse sæde hynder - spørg nærmere

CH24