Cecilie Manz

Designeren Cecilie Manz's caravaggio er et af hendes mest kendte lamper


Cecilie Manz er født i 1972 og uddannet på Danmarks Designskole, Institut for Industrielt Design. Efter sin afgang i 1997 var Cecilie Manz ansat et halvt år på professor Yrjö Wiherheimos tegnestue i Helsinki, inden hun i 1998 startede som selvstændig under navnet Manz Lab.

I 2004 modtog Cecilie Manz både Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat og Den Danske Designpris for bordet ’Micado’

Af andre kendte værker kan nævnes lampeserien Caravaggio samt stigen Hochacht.
Cecilie Manz
Modeller: Caravaggio - Hochacht
Producent: LightYears

Brancusi P

Design: Cecilie Manz
Model: Brancusi P

Udførelse: Ifølge designeren Cecilie Manz forener Brancusi en lang række tekniske udfordringer i en ren, rolig og afsluttet form. Lampens glatte rundinger aftegner harmoniske og organiske linier i rummet, der med lidt fantasi leder tanken hen på en vandslebet sten. Brancusi kommer for alvor til sin ret i højloftede rum, hvor dens overlegne lysstyrke med lethed lyser rummet op, mens lampens store overflade komplimenterer rummets dimensioner.

På trods af sin betydelige størrelse synes Brancusi let og svævende. De bløde linjer og den konsekvente brug af hvid giver Brancusi en meget elegant fremtoning. Skærmen er udført i indfarvet polycarbonat og afsluttes med en plade af hærdet glas i bunden. De silketrykte hvide cirkler på glasset bløder lyset op, og bidrager til det unikke udtryk. Ved lyskildeskift løsnes de tre fingerskruer og glasset åbnes, men fastholdes ved hjælp af et integreret hængsel i siden på skærmen.

Brancusi er konstrueret til at kunne oplyse rum med højt til loftet ved hjælp af en stor integreret aluminiumsreflektor. Reflektorens materiale, geometri og overflade sikrer en både effektiv og behagelig spredning af lyset, og netop derfor er Brancusi så velegnet til større rum. Lampen findes i to varianter, så den let kan finde anvendelse i alle slags miljøer. Varianten med E27-fatning anbefales til steder, hvor man ønsker et blødt og stemningsfuldt lys, mens varianten med G12-fatning og metalhalogenlyskilde anbefales til miljøer, hvor man ønsker et højt lysniveau og et lavere energiforbrug.

Klasse: IP23, isolationsklasse II, F-mærket.
Lyskilde: E27 max 200W eller G8.5 max 70W (leveres excl. lyskilde).

Brancusi P
Bookmark and Share

Caravaggio P0-P3

Design: Cecilie Manz
Model: Caravaggio P0-P3

Udførelse: At skabe en enkel, blød form til henholdsvis en lille og stor pendel har været det overordnede mål med Cecilie Manz' Caravaggio serie. Undervejs i designprocessen har kurven antaget flere forskellige former, men fremstår her i en udgave med en feminin kurve.

Skærmen er fremstillet i optrukket stål og fremstår med en blank lakering med højglans. Ophængets teknik og konstruktion er maskulin i udtrykket og skaber den nødvendige modvægt til skærmens feminine kurver. Ophænget er udført i bøjet rundstål med to emner i drejet messing, hvorefter det er behandlet med satinkrom. Skærmens dybde gør, at pendlen ikke blænder - uanset hvor højt den placeres. Caravaggio er i øvrigt forsynet med et hul i toppen. Det sikrer et opadrettet lys, der oplyser såvel ophænget som ledningen.

LightYears Caravaggio er kendetegnet ved et direkte lys uden generende blænding. Derudover bidrager pendlen naturligvis til den almene rumbelysning i kraft af oplyset i toppen af pendlen.

Lightyears og designer Cecilie Manz lancerede de to allerførste Caravaggio pendler som en del af firmaets først kollektion, der blev vist på Copenhagen Furniture Fair i maj 2005. I 2006 kom mega-pendlen P4. Med lanceringen af de nye pendler fås Caravaggio nu i fem forskellige størrelser. 

145mm, 205mm, 325mm, 510mm
Klasse: IP20, isolationsklasse II, F-mærket.
Lyskilde: P0: G9 25W / P1: E14 max 60 / P2: E27 max 100W /P3: E27 200W (leveret ekskl. lyskilde).
Leveres inklusive baldakin og 3 m ledning (fås også med 6 m ledning).

Caravaggio P0-P3
Bookmark and Share

Caravaggio P4

Design: Cecilie Manz
Model: Caravaggio P4

Udførelse: Introduktionen af storrumspendlen P4 er en naturlig videreudvikling af den succesrige Caravaggio pendelserie. Caravaggio P4 tager sig flot ud i store højloftede rum, hvad enten det er til erhvervslokaler, dette offentlige miljø eller i det private hjem.

Storrumspendlen fås med tre forskellige applikationer. Glødelampeudgaven giver et blødt og behageligt lys, som er særdeles velegnet på privatmarkedet i og i indretningssammenhænge, hvor målsætningen er at skabe en hyggelig atmosfære. De to applikationer med kompakt lysstofrør anbefales, når der er behov for et armatur med en højere virkningsgrad og en energirigtig installation. Begge kompaktrørs udgaver er forsynet med elektronisk dæmpbar forkobling. En afskærmning er placeret mellem de to kompaktrør for dels at sikre den ønskede lysfordeling, og dels for at reducere varmepåvirkningen fra det andet kompaktrør og dermed sikrer lyskilden en længere levetid. Reflektorudgavens lysfordeling er bredere og knap så kraftigt, som udgaven uden reflektor. P4 skærmen er fremstillet i optrukket aluminium og fremstår med en blank lakering med højglans. Ophænget er udført i bøjet rundstål med to emner i drejet messing, hvorefter det er behandlet med satinkrom.

Caravaggio er kendetegnet ved et direkte lys uden generende blænding. Caravaggio er i øvrigt forsynet med et hul i toppen. Det sikrer et opadrettet lys, der oplyser såvel ophænget som ledningen. 

Ø550mm
Klasse: IP20, isolationsklasse II, F-mærket.
Lyskilde: E27 max 200W (leveret ekskl. lyskilde).
Leveret inklusive baldakin samt 3 m ledning med integreret wire.

Caravaggio P4
Bookmark and Share

Caravaggio Opal

Design: Cecilie Manz
Model: Caravaggio Opal

Udførelse: På rekordtid har Cecilie Manz’ Caravaggio-pendel opnået status af vaskeægte nyklassiker. Den oprindelige Caravaggio-pendel med den højglanslakerede metalskærm er kendt for sit koncentrerede nedadrettede lys. Med Caravaggio Opal får man nu mulighed for at forene det karakteristiske design med en helt anden lysoplevelse. Opalglas-skærmen giver således et blødt og dæmpet lys fra sig, som er særligt velegnet til rum, hvor man ønsker en mere stemningsfuld belysning Takket være det transparente hvide glas stråler lampens lys i alle retninger og oplyser dermed også lampen selv. Således fremstår den tændte lampe som en svævende dråbe af lys, der i sig selv er meget stemningsfuld og samtidigt indhyller sine omgivelser i et blødt og behageligt lys. Lampens ophæng består af de tre velkendte bøjler, som her udgør et råt og maskulint modspil til det feminine opalglas. Og igen er ledningen en del af lampens samlede udtryk , idet den er blevet svøbt i gråt tekstil for at nuancere det hvide look. Få lamper kaster så blødt et lys som Caravaggio Opal. Den hvide mundblæste glasskærm behandler lyset med stor nænsomhed og sender et varmt og rundt lys nedad, hvor man har brug for det, mens omgivelserne oplyses af et behageligt og stemningsmættet rumlys. 

Ø110mm, Ø165mm, Ø257mm, Ø400mm
Klasse: IP20, isolationsklasse II, F-mærket.
Lyskilde: P0: G9 25W / P1: E27 max 40 soft tone / P2: E27 max 100W / P3: E27 200W (leveret ekskl. lyskilde).
Leveres inklusive baldakin og 3 m ledning.

Caravaggio Opal
Bookmark and Share

Caravaggio T

Design: Cecilie Manz
Model: Caravaggio T

Udførelse: Med Caravaggio Table og Caravaggio Floor er Cecilie Manz' karakteristiske pendel kommet ned på bordet og gulvet. De nye og mindre lamper komplimenterer den store svævende pendel, når de befinder sig i samme rum, og er samtidigt formfuldendte stykker design, der altid vil kunne stå alene. Både bordlampen og gulvlampen er